30-Habibneccar olayı

Habib-i Neccar Camii önünde Fransız birlikleri önlem alırken

Hatay Kurtuluş Mücadelesinde “Habibneccar Olayı” önemli bir yer kaplar. Bu olayın baştan sonuna kadar içinde bulundum. Olay kısaca şudur:

1936 yılının son gününde Habibneccar camii yanındaki alanda bize 2 şehide mal olan bir çatışma oldu. Alanda toplanan ve gösteri yapan halkı dağıtmak için Fransızlar Habibneccar önüne Kürt milislerden kurulu birliklerle bir tank göndermişti. Halk bütün uyarılara rağmen dağılmıyor, direnişe devam ediyordu. Vedi Münir Karabay’la olay yerine gittik. Mesalih-i Hassa subayı da olay yerindeydi. Vedi beyle beni çağırdı ve şu ültimatomu verdi:

-Bu kalabalığı dağıtın. Burayı terketsinler.. Kendilerine 15 dakika süre veriyorum. Bu süre içinde dağılmazlarsa askerlere süngü taktırarak hücum emri vereceğim..

Vedi beyle birlikte kalabalığa yaklaştık, subayın ültimatomunu anlattık, hiç olmazsa alanı boşaltarak sokaklara çekilmelerini rica ettik. Fakat heyecan ve galeyan içindeki topluluk laf dinlemiyor, direnişi sürdürüyordu. 15 dakikalık süre doldu. Fransız subay milislere hücum emri verdi. Milisler süngü takarak halkın üzerine yürümeye başladı. Vedi Münir’le birlikte halkla süngülü askerler arasında kalmıştık. Allahtan Vedi beyi tanıyan Reyhanlı’lı iki milis bize yol açtı da ikimiz süngü darbeleri almadan arkaya geçmeyi başardık. Bu arada bir tabanca patladı, bunu ikinci bir kurşun sesi izledi. Bunun üzerine tanktaki mitralyözle havaya ateş açıldı. Ancak tabancalar atışa devam edince mitralyöz halkın üzerine çevrildi ve panik başladı. Mitralyöz ateşiyle 2 genç şehid düştü. Olay yerinin bitişiğindeki bir evden durumu izlemekte olan Necmettin Aran şehitlerin fotoğraflarını çekmeyi başardı. İki şehidimiz halen mezarlıktaki Şehitler Anıtı’nın altında ebedi uykularındadır.

İçinde bulunduğum bu kanlı olayın öyküsü budur. Olayda verilen 2 şehidimizin Hatay Kurtuluş davasına büyük etkisi olmuştur. Kendilerini rahmetle anıyorum.